Φάτε μάτια λίστες, και Μολώχ περίδρομο…

«Η Λίστα». Έτσι τιτλοφορείται ένα «έργο τέχνης» που εκτίθεται στην έκθεση Destroy Athens. Πρόκειται για έναν κατάλογο με τα ονόματα των 8.855 ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, από το 1993 μέχρι τις μέρες μας, προσπαθώντας να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη από χώρες του Τρίτου Κόσμου. Δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Μάρτιο από το «Ευρωπαϊκό δίκτυο για την καταπολέμηση του εθνικισμού, του ρατσισμού και του φασισμού».
Για τον κατάλογο αυτόν, η Μπιενάλε της Αθήνας και η εφημερίδα «Τα Νέα» οργάνωσαν στις 25 του περασμένου μήνα εκδήλωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, παρουσία εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και της Διεθνούς Αμνηστίας. Επίσης, η ίδια καλή εφημερίδα αναδημοσίευσε ολόκληρο τον κατάλογο στο φύλλο της 28ης Σεπτεμβρίου.

Έσπασα το κεφάλι μου να αντιληφθώ τι σχέση έχει αυτό το «έργο τέχνης» με το Σκεπτικό του Destroy Athens (είτε το πρώτο, είτε το δεύτερο), αλλά δεν κατάφερα σχεδόν τίποτα. Ο μοναδικός συσχετισμός που υπάρχει, ίσως, είναι με μία φρασούλα από το δεύτερο Σκεπτικό: «Τι κι αν όλα δεν πάνε καλά;» Αυτό, μπορεί και να το σκεφτεί, επάνω στην απόγνωσή του, ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ξεφύγει από την κόλαση όπου ζει: «Τι κι αν, αντί για την άλλη χώρα, πάω στον άλλο κόσμο;»

«Τι κι αν μεγαλώνει διαρκώς αυτή η λίστα;» λένε κατ’ ιδίαν οι φαεινοί εγκέφαλοι που την επέβαλαν ως έκθεμα για την Μπιενάλε και οργάνωσαν την εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ. «Τόσο το καλύτερο για μας. Θα μπορούμε έτσι να την καπηλευόμαστε ακόμα περισσότερο, να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική την προπαγάνδα μας για τη δήθεν υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Και, αμ’ έπος αμ’ έργον, έχυσαν τα απαραίτητα κροκοδείλια δάκρυα από τα «Νέα» την ημέρα που δημοσίευσαν τη λίστα. Ενώ, φυσικά, είχαν πάρει «γραμμή» οι κεκράκτες του Συνασπισμού να αναγγείλουν το κοσμοϊστορικό γεγονός.
Γιατί τα λέω αυτά; Διότι, εάν ήσαν πράγματι αγαθές οι προθέσεις των εν λόγω κυρίων, θα είχαν φροντίσει να παρουσιαζόταν στην έκθεση και μία δεύτερη λίστα, στην οποία θα αναγράφονταν όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται καθημερινά από τους κύκλους τους και γίνονται αιτία να ξεριζώνονται εκατομμύρια αθώες υπάρξεις από τις πατρογονικές τους εστίες. Ναι, αυτά τα εγκλήματα που κρύβονται πίσω από τα προπετάσματα καπνού υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα». Όταν όμως είσαι υποχθόνιο κάθαρμα, ο μόνος τρόπος για να κάνεις τη δουλειά σου είναι η πουστιά, το θορυβώδες και πυκνό προπέτασμα. Επομένως, ούτε λόγος να γίνεται γι’ αυτήν τη δεύτερη λίστα.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να μπω εγώ στον κόπο σας, ω υπεύθυνοι ηγήτορες της οικουμένης, ω ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες που δράτε υπό τη σκέπη του «Ευρωπαϊκού δικτύου» και των συναφών ευαγών ιδρυμάτων, και να ετοιμάσω ένα μικρό δείγμα αυτής της λίστας, με «ονόματα» από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Είναι τα «ονόματα» για τα οποία είχα ξαναδημοσιεύσει κάτι, πριν από τεσσεράμισι χρόνια, στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και στο Stop the war. Σας τα χαρίζω, ω μισερά και τρισάθλια ανθρωπάρια με τις πούστικες ψυχοπονιάρικες μεθοδολογίες, ώστε να ενδυναμώσετε με αυτά τις καμπάνιες σας και να πάρετε ακόμα πιο δραστικά μέτρα «κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού, του εθνικισμού, του αντισημιτισμού, της ομοφοβίας», και όποιου άλλου -ισμού ή -φοβίας μπορεί να κατεβάσουν τα διεστραμμένα σας κεφάλια· κι ακόμη, ώστε να συνεχίσετε ανεμπόδιστα την κοροϊδία με τα ενεργειοβόρα πανηγύρια τύπου Live Earth, τις προκλητικές διασκέψεις επί διασκέψεων για το περιβάλλον.
Για κοπιάστε, λοιπόν, από εδώ!

Advertisements

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: