Προβληματισμός για το Blog Action Day

Με χαρά μου βλέπω ότι η κινητοποίηση υπό τον τίτλο «Blog Action Day» γίνεται αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού από ορισμένους Έλληνες ιστολόγους. Το γεγονός αυτό με παρακίνησε να καταθέσω εδώ τη δική μου άποψη επί του θέματος, μια και έχω ήδη αναρτήσει το μπάνερ της εν λόγω πρωτοβουλίας και προτίθεμαι να δημοσιεύσω ένα, τουλάχιστον, σημείωμα για το περιβάλλον στις 15 Οκτωβρίου (εκτός απροόπτου, φυσικά).
Πρέπει να ομολογήσω εξ αρχής ότι δεν το είχα βασανίσει ιδιαίτερα στο μυαλό μου, όταν αποφάσισα να συμμετάσχω στην κινητοποίηση. Εκείνοι που με έκαναν να το σκεφτώ περισσότερο, και τους ευχαριστώ για αυτό, ήταν ο Μανώλης Ανδριοτάκης και ο aristofanis (;) από το «Καρότο και Μαστίγιο».

Διάβασα με πολλή προσοχή τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν σε αυτά τα δύο ιστολόγια και τις βρήκα πράγματι αξιόλογες, αν και ορισμένες από αυτές που εξέφρασε ο Μ. Ανδριωτάκης διακρίνονται από κάμποση αυθαιρεσία (έγραψα ήδη σχετικό σχόλιο στο ιστολόγιό του). Τώρα θα σταθώ στα κυριότερα σημεία του συγκεκριμένου προβληματισμού: στο «κατευθυνόμενο» της κινητοποίησης, στον «διαφημιστικό» χαρακτήρα της και στο κατά πόσον μπορεί να προκύψει από αυτήν κάτι θετικό.
Ως προς το «κατευθυνόμενο», νομίζω πως η πρωτοβουλία αυτή είναι σαφώς λιγότερο κατευθυνόμενη από πολλές παρόμοιες άλλες, π.χ., από το Live Earth. Αψευδή μαρτυρία περί αυτού αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, το γεγονός ότι το Blog Action Day δεν προβάλλεται από τους ιστοχώρους επιφανών διαμορφωτών της κοινής γνώμης, π.χ. από το ιστολόγιο του Μίμη Ανδρουλάκη, όπως συνέβαινε με το Live Earth.
Όσον αφορά τον «διαφημιστικό» χαρακτήρα της κινητοποίησης, μπορώ να δεχθώ ότι σκοπός των εμπνευστών της ήταν αποκλειστικά η δική τους διαφήμιση, η οποία είναι απαράδεκτο να γίνεται με το πρόσχημα ενός τόσο ζωτικής σημασίας ζητήματος, δηλαδή του περιβαλλοντικού. Ωστόσο, έστω και με αυτόν τον τρόπο, δίνεται για πρώτη φορά το έναυσμα ώστε να καθίσουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο να οργανώσουν ορισμένες σκέψεις τους γι’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα και να τις θέσουν υπ’ όψιν αρκετών άλλων. Επιπλέον, είναι στο δικό μας χέρι να προσδώσουμε τελείως δευτερεύουσα σημασία στο «διαφημιστικό» σκέλος της πρωτοβουλίας, αναδεικνύοντας με τα κείμενα και τις ιδέες μας την ουσία του περιβαλλοντικού προβλήματος και βάζοντας τα θεμέλια για μελλοντικές παρόμοιες κινητοποιήσεις που δεν θα έχουν καμμία σχέση με διαφημιστικούς σκοπούς.
Μπορεί να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την πρωτοβουλία; Ασφαλώς και μπορεί, εφόσον εκείνοι που θα γράψουν στις 15 του μήνα αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη να κατεβάσει ιδέες και προτάσεις. Και εδώ έγκειται η μεγάλη ειδοποιός διαφορά του Blog Action Day από το Live Earth, τις άλλες «ημέρες περιβάλλοντος» και τις συναφείς εκδηλώσεις που έχουν γίνει ρουτίνα σε όλο τον κόσμο: η τωρινή κινητοποίηση δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να διατυπωθούν απόψεις, να προταθούν ιδέες χωρίς να υπόκεινται σε κανένα εξουσιαστικό ή άλλο φίλτρο. Και τα αποτελέσματά της μπορούν να είναι τόσο πιο θετικά, όσο πιο σοβαρά και τολμηρά σταθούν οι γράφοντες απέναντι στο θέμα που θα πραγματευτούν. Συνεπώς, το Blog Action Day δεν αποκλείεται να γίνει η αφετηρία για πραγματικά ουσιαστικές «ζυμώσεις», οι οποίες μπορεί να καταλήξουν μέχρι και σε θαυμαστές δραστηριότητες, όπως, π.χ., στην «αποκαθήλωση» της Monsanto.

Για να επιτευχθεί, όμως, ακόμη και το ελάχιστο από ετούτα εδώ, είναι απαραίτητο να μελετηθούν προσεκτικά τα κείμενα που θα γραφτούν και να εγκαινιαστεί ένας συστηματικός διάλογος βάσει αυτών. Διαφορετικά, εάν δηλαδή το Blog Action Day μείνει στις μνήμες μας ως μία ακόμη ατελέσφορη ημέρα περιβάλλοντος, τότε το μόνο που θα έχει αφήσει θα είναι μία ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση αδιεξόδου και απογοήτευσης.
Υπάρχει και ένας δεύτερος κίνδυνος από αυτή την πρωτοβουλία: να «υποκλέψουν» στοιχεία, ιδέες, οι μεγαλόσχημοι που καπηλεύονται την υπόθεση «περιβάλλον», εκείνοι που επιδίδονται στη δόλια πλειοδοσία με αποκλειστικό σκοπό να καπελώνουν και να πνίγουν, τελικά, οτιδήποτε υγιές αναφαίνεται στον ορίζοντα. Ας τους αφήσουμε να υποκλέψουν! Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν μια ζωή. Μέχρι εκεί τους κόβει! Αρκεί να έχουμε εμείς επίγνωση αυτού του γεγονότος και την αταλάντευτη πίστη ότι η ζωή δεν μπορεί παρά να νικήσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: