«Εσμοί», «θεσμοί», χεσμοί…

Αναδημοσιεύω ένα εκπληκτικό κείμενο, που ανήκει σε ένα συμπολίτη μας ο οποίος δίνει αξία στο ανθρώπινο γένος, τον Γρηγόρη Σπηλιόπουλο. Έτσι, για να τα βλέπουν παντού οι αργυρώνητοι δούλοι των έμφοβων τρομοκρατών της ανθρωπότητας και να κοιτάνε, όλοι μαζί, έντρομοι το ρολόι τους για να δουν πόση ώρα τους απομένει ακόμα!

Ήγγικεν η βασιλεία των ανθρώπων, καθάρματα - για να θυμηθώ τους ανόητους, πλην όμως ασυγκρίτως τιμιότερους από εσάς, χριστιανούς!

Με την ευκαιρία της μήνυσης-παρέμβασης του Τριαρίδη (εκείνου που θεωρεί μαζί με τους άλλους «αστέρες» Γαβριηλίδη και Νακρατζά, ότι το ’21 οι Έλληνες διέπραξαν γενοκτονία και οι Σολωμός και Παλαμάς είναι νεκρόφιλοι!!!) για τα θρησκευτικά σύμβολα στους δημόσιους χώρους, άνοιξε πάλι η κουβέντα περί θεσμών… Ίδια κι’ απαράλλαχτη με εκείνη που είχαμε όλοι κάνει για το βιβλίο της Ρεπούση.

Έγινε λοιπόν ξανά επίκαιρο ένα δημοσιευμένο σημείωμά μου πρό 3-ετίας περίπου με τον τίτλο του ποστ. Το παραθέτω μια και τίποτα δεν άλλαξε στα μυαλά μερικών – όλο και λιγότερων…

Πιστεύαμε ότι δεν είχε περάσει ο καιρός, που η ευρύτερη Αριστερά συνήθιζε να αμφισβητεί τους θεσμούς. Δομές που αντικειμενικά εξέφραζαν και υποστήριζαν τον «συντηρητισμό». Από τα γυμνασιακά χρόνια άρχιζε η συνειδητοποίηση, ότι η άρχουσα τάξη είναι αυτή που θεσμοθετεί και όπως είναι απόλυτα φυσικό το πράττει (συνήθως) με τρόπο που να διατηρεί την υπάρχουσα ισορροπία. Να μην υπάρξουν τριγμοί στο σύστημα!

Φαίνεται όμως ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να πάψει αυτή η πλάνη… Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε αγαστή σύμπνοια με τους εκσυγχρονιστές των εξουσιαστικών κομμάτων, με μοναδικό προφανή στόχο την ιδεολογική στήριξη της Αμερικανικής εμπνεύσεως παγκοσμιοποίησης του εμπορίου και της εξαθλίωσης, «μας άνοιξε τα μάτια»! Ανάμεσα στα δάκρυα της «μαυρισμένης» Μαριέττας και τις παλινωδίες του αδιαπραγμάτευτα… «επιστημονικού» Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αυτοί που παράγουν ιδεολογία για «το κόμμα της πολιτικής με ευαισθησία», απεφάνθησαν. Είναι ανήκουστο ν’ ανακατεύεται η πολιτεία και η πολιτική με τα σχολικά βιβλία. Γι’ αυτά θα αποφασίζουν «ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ»! Τι κι’ αν σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος θεωρείτο μέχρι σήμερα δεδομένο, ότι η ιδεολογία είναι εγγενές στοιχείο της διαδικασίας της μάθησης. Ο Αλαβάνος, με τον Λιάκο, τη Ρεπούση, την Κουλούρη και τ’ άλλα παιδιά διαφωνούν! Ισχυρίζονται ότι η άποψη αυτή αφορά τώρα μόνο την ακροδεξιά(!) και γι’ αυτό η «ευρύτερη δημοκρατική παράταξη» πρέπει να εναποθέσει την ευθύνη της επιλογής του περιεχομένου των διδακτικών σχολικών βιβλίων – και όχι μόνον – στους προαναφερθέντες «θεσμούς»! Ως τέτοιους θεωρούν φυσικά τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα, το CDRSEE, τον Σόρος και το Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, εισάγοντας – άθελά τους – προς συζήτηση τον πιθανό επαναστατικό χαραχτήρα των εθνικών κυβερνήσεων!

Ήσουν λοιπόν γελασμένος Γλέζο. Και συ Λαφαζάνη μου. Και σείς του ΔΗΚΚΙ. Και μερικοί ακόμα. Νομίζατε ότι στα πάντα υπεισέρχεται η πολιτική και η ιδεολογία. Ακόμα και στον έρωτα. Θεωρούσατε επιπρόσθετα ότι η κυρίαρχη ιδεολογία – σύμφωνα με τον γερο Μαρξ – είναι αυτή της άρχουσας τάξης! Λάθος μεγάλο! Οι «αντικειμενικοί θεσμοί» κατά την σύγχρονη ανανεωτική μας αριστερά, δεν το επιτρέπουν πλέον! Πέρασαν οι εποχές που άλλη αντίληψη διέτρεχε την εκπαίδευση της Σοβιετικής Ένωσης απ’ αυτήν των Αμερικανικών σχολείων. Παρήλθαν οι χρόνοι που θεωρείτο φυσικό να αποφασίζει η Γαλλική εθνοσυνέλευση μετά την επανάσταση του 1789 ακόμα και για το αν θα κάνουν τα παιδιά τον πολλαπλασιασμό στο χαρτί (με την κλασσική πλέον για μας μέθοδο) που ενείχε δημοκρατικότητα ή με τον άβακα που η δυνατότητα της αγοράς του δημιουργούσε ταξική διάκριση! Μας φαίνεται οπισθοδρομικό ότι χρειάστηκε 6 αιώνες διαπάλης για να κερδίσει στα Βυζαντινά χρόνια ο Πλάτωνας τον Αριστοτέλη, με την βοήθεια του κυρίαρχου πλέον Χριστιανισμού. Μας είναι ακατάληπτο γιατί και πώς ο Πάπας αποφαίνονταν υπέρ της κοσμογονικής θεωρίας της μεγάλης έκρηξης εν αντιθέσει με την Σοβιετική επιστήμη που υποστήριζε την άνευ αρχής ύπαρξη του χωροχρόνου και της ύλης! Βλέπετε στην μεγάλη μας χώρα, ακόμα και για την ιστορία που οι ίδιοι ζήσαμε, τις μέρες τούτες του «εκσυγχρονισμού» θεωρείται προοδευτικό να αποφαίνονται αποκλειστικά μόνον οι «θεσμοί»! Διότι χρησιμοποιούν – όπως μας λένε – αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια! Και ισχυρίζονται ότι η μοντέρνα επιστήμη έχει πάψει να κουβαλάει εσωτερικό αξιακό κώδικα και επομένως πρέπει όλοι να αποδεχθούμε ότι η αλήθεια που πραγματεύεται είναι απόλυτη!

Έτσι εξηγείται γιατί σύμφωνα με το κόμμα της «πολύχρωμης (;) αριστεράς» και της «ευαισθησίας στην πολιτική»,

 • Είμαστε «εσμός» όσοι πιστεύουμε, ότι η αντίληψη περί «καθαρής επιστήμης» έχει επιστημολογικό χαραχτήρα και επομένως δεν μπορεί να είναι καθαρή από αξίες!
 • Είμαστε «εσμός» όσοι θεωρούμε ότι η συνχρηματοδότηση κατά 75% των βιβλίων της γλώσσας, της ιστορίας και της βιολογίας από την ΕΕ δημιουργεί υποχρεώσεις ικανοποίησης πολιτικών επιλογών. Διότι οι «θεσμοί» αποδέχονται με καθαρά επιστημονικά κριτήρια… την ασυνέχεια της πρώτης, την ανυπαρξία της δεύτερης και τα μεταλλαγμένα της τρίτης!
 • Είμαστε «εσμός» όσοι πιστεύουμε στο δικαίωμα της διατήρησης της ιδιοπροσωπίας και της ταυτότητάς μας. Σύμφωνα με τους «θεσμούς» είμαστε φοβικοί, υψώνουμε τείχη και αρνούμεθα την ύπαρξη πολλών πολιτισμών!

Φυσικά δεν θέλουν ούτε ν’ αναρωτιούνται τα καλόπαιδα, σε ποια γλώσσα θα διάβαζαν και θα έγραφαν σήμερα, αν άφηνε ο Ράλλης τους «θεσμούς» ν’ αποφασίσουν το ‘76…

Κακά λοιπόν τα ψέματα πρώην σύντροφοι! Υποστήκατε ανεπανόρθωτη ιδεολογική ήττα, που δεν δικαιολογείτο από την Μαρξιστική σας προπαίδεια και γι’ αυτό οι εκ των υστέρων λυσσώδεις σας αντιδράσεις. Κάνατε το λάθος να μετρήσετε το μπόι και τις πλάτες σας απ’ την σκιά σας! Αυτή που δημιουργούν οι «θεσμοί» σας των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των ιδρυμάτων και των δήθεν απολιτίκ-κοσμοπολιτίκ… Ήρθατε σε σύγκρουση με τις βασικές θεωρητικές και ιδεολογικές αρχές του χώρου που σας γέννησε, αλλά και τις αξίες ολόκληρου του λαού που αποτελείτε τμήμα του. Και όσο αργείτε να «εμέσετε» με μια συνολική ιδεολογική επανατοποθέτηση την αναθεωρητική σας στάση υπέρ μιας κοινωνίας εμπορίου και ελεύθερης διακίνησης δούλων, όσο αρνείσθε να στηλιτεύσετε την έξωθεν επιβεβλημένη απουσία της ιδέας της επανάστασης από κάθε σχολικό εκπαιδευτικό αντικείμενο, όσο ενισχύετε τις οικονομίστικες θεωρίες περί εθνογένεσης και «ασυνέχειας» με τον καθημερινό σας λόγο, όσο προωθείτε την ιδέα της ήπιας πράσινης ανάπτυξης αγνοώντας την ασυμβατότητά της με το περιβάλλον, όσο δεν συγκρούεστε με τους χρηματοδότες «θεσμούς» σας για την διαφήμιση παραδείγματος χάριν των μεταλλαγμένων και την απουσία της θεωρίας της εξέλιξης από τα βιβλία της βιολογίας, η κοινωνία δεν έχει άλλη επιλογή από το να σας αποβάλει ως περιττώματα. Όπως εξανάγκασε την αποβολή τού κατά τον Ζουράρι «Ρεπούσειου κουρελουργήματος», του πρώτου από τα οχήματα μεταφοράς της σημερινής ιδεολογίας σας. Μιας ιδεολογίας που στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει ένα παλιό Νιτσεϊκό τσιτάτο, αναλίσκεται απελπισμένα στην εξισορρόπηση του αριθμού των νέων προλήψεων που επιβάλλει, με την δήθεν κατάρριψη παλαιών, καθιστώντας ως κεντρικό διακύβευμα τους γάμους των ομοφυλοφίλων, τα εγκώμια προς κουκουλοφόρους, την απρόσκοπτη λαθρομετανάστευση και την κατάργηση των παρελάσεων!

Μπορεί λοιπόν να φαντάζεται το εγχώριο παράρτημα της παγκοσμιοποιητικής νομενκλατούρας, ότι πείθει με τον λόγο που αρθρώνει. Μπορεί να αισθάνεται ότι θα κυριαρχήσει ιδεολογικά και η υπόθεση του Ρεπούσειου κουρελουργήματος ήταν απλά το ένα βήμα πίσω για να κάνει δύο μπροστά. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, τις πολιτικές τους επιλογές και τις αντιφάσεις τους, δεν θ’ αργήσει η Αριστερά – την επικράτηση της οποίας δήθεν ευαγγελίζονται – να τους απευθύνει την μοναδική φράση που διακρίνει ρεαλιστικά την μελλοντική τους πορεία σε σχέση με τις εξελίξεις: «Πού πας ρε Καραμήτρο»!

Advertisements

2 Σχόλια to “«Εσμοί», «θεσμοί», χεσμοί…”

 1. Γρηγόρης Says:

  Ευχαριστώ για τα καλά λόγια

  • Αϊάσανθος Ίων Says:

   Εγώ σε ευχαριστώ, αδελφέ μου, που υπάρχεις και πρασινίζεις την έρημο των καιρών μας.
   Επ’ ευκαιρία, να σου πω ότι δεν μπόρεσα να βάλω σχόλιο στο δικό σου ιστολόγιο (ζητάει log-in. Δεν το μεταφέρεις στη WordPress ή στη Blogspot, να βρεις την υγειά σου;), ούτε βρήκα email για να σου το γράψω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: