Για το θέα θήναι η τοποθέτηση Σαμαρά επί του Μεταναστευτικού;


«Των οικιών ημών εμπιπραμένων,
υμείς άδετε».

«Δεσμευόμαστε από τώρα ότι θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο όταν θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας». (Πάλι θα πρωτοτυπήσουμε παγκοσμίως: Θα καταργήσουμε νομοσχέδιο! – Αυτό μού θυμίζει μία «γλώττης λανθανούσης» αποκάλυψη που είχε κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το καλοκαίρι
του 2007, όταν η πατρίδα μας κατακαιγόταν, σε μία συνέντευξή του στο «Ε» της «Ελευθεροτυπίας».
Είχε πει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι
ο Geoffrey Papandreou είχε ζητήσει στις αρχές εκείνου του χρόνου να γίνουν εκλογές επειδή, μεταξύ των άλλων, η Ελλάδα είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός! Ο νοών, νοείτω… – Προτείνω, κατόπιν αυτών, να ονομάσουμε τους δύο συμφοιτητές τού Χάρβαρντ «Κύριο εκ των υστέρων» και «Κύριο εκ των προτέρων».)

Κάποιος δύστυχος άνθρωπος είχε ζωστεί από τις φλόγες και κινδύνευε να χάσει τη ζωή του από στιγμή σε στιγμή. Φώναξε τον Γιωργάκη να τον βοηθήσει, και αυτός του είπε:
«Το ήξερα ότι θα έμπαινε φωτιά
και θα καιγόσουν, και γι’ αυτό είχα καλέσει την Πυροσβεστική
πριν από έξι μήνες. Τι να σου κάνω,
δεν ήσουνα εδώ όταν ήρθε
η Πυροσβεστική!»
Απελπισμένος ο δύστυχος άνθρωπος, ζήτησε βοήθεια από τον Αντωνάκη. Εκείνος, του είπε:
«Περίμενε να κάψει ό,τι έχει να κάψει πάνω σου η φωτιά, και μόλις πάει στους επόμενους θα σε βοηθήσω».

Η τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για το μεταναστευτικό πρόβλημα περιέχει, οφείλουμε να παραδεχθούμε, αρκετά θετικά σημεία. Πριν προχωρήσω σε κάποιες παρατηρήσεις επ’ αυτής, νομίζω πως πρέπει να παραθέσω ορισμένα αποσπάσματα που θα μπορούσε κανείς να επικροτήσει. (Όλοι οι τονισμοί που θα δείτε σε αυτά τα αποσπάσματα είναι του ιδίου του κ. Σαμαρά.)

Στην Ελλάδα έχουμε μετανάστες με νόμιμη και μόνιμη διαμονή, οι οποίοι όμως, στην μεγάλη πλειονότητά τους εισήλθαν παράνομα. Να σημειωθεί ότι η παράνομη είσοδος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δύσκολα οδηγεί σε νομιμοποίηση ή, πολύ περισσότερο, σε πολιτογράφηση. Επίσης τα παιδιά μεταναστών δεν παίρνουν ιθαγένεια, ακόμα κι αν έχουν γεννηθεί σε ευρωπαϊκή χώρα, αν έχει προηγηθεί η παράνομη είσοδος των γονέων τους στη χώρα αυτή.

Στην Ελλάδα, παραμένουν άλυτα ακόμη τα ζητήματα παράνομης μαζικής εισόδου, καταχρηστικής αξιοποίησης του πολιτικού ασύλου και της συναφούς διαδικασίας που είναι εξαιρετικά χρονοβόρος, όπως και της απέλασης, των συνθηκών διαμονής και διαβίωσης κλπ. Σε τέτοιες συνθήκες θα ήταν ιστορικό λάθος η απόπειρα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος με τα ελαστικότερα δυνατά κριτήρια απόδοσης της ιθαγένειας.

Εάν αποδεχθούμε και ισχύσουν τα προβλεπόμενα απ’ την πρότασή σας, δημιουργείται «προηγούμενο» με συνέπειες και προεκτάσεις επικίνδυνες. Ειδικότερα η ευκολία με την οποία περιγράφεται η απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας, στέλνει το λάθος μήνυμα όχι μόνο στους παράνομους μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα και που την είχαν επιλέξει αρχικώς ως χώρα transit , αλλά πολύ περισσότερο σε όσους προσδοκούν να πατήσουν έδαφος χώρας της Ε.Ε. Είναι βέβαιο ότι δημιουργούνται ακόμη και αυτή την ώρα, σε χώρες προέλευσης εκτός Ευρώπης, εντυπώσεις ότι αρκεί να εισέλθει κανείς στην Ελλάδα για ν’ αποκτήσει σε λίγα χρόνια την ιθαγένεια. Αυτή η εντύπωση θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την παράνομη μετανάστευση. Έτσι, αντί «θεραπείας», θα ενταθούν οι συνθήκες για την καλλιέργεια κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής.

Η Νέα Δημοκρατία καθιστά απολύτως σαφές ότι επιμένει στη γενική αρχή του κριτηρίου «των μετεχόντων της ημετέρας παιδείας». Με τη διευκρίνιση ότι η Παιδεία διατηρεί το χαρακτηρισμό της ως «εθνική». Ενώ μια από τις πρώτες επιλογές της κυβέρνησής σας υπήρξε η αλλαγή ονομασίας στο έως πρόσφατα υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ας προχωρήσουμε τώρα σε μερικές παρατηρήσεις.

Το οικονομικό πρόβλημα απουσιάζει παντελώς από τη συλλογιστική του κ. Σαμαρά. Τη στιγμή κατά την οποία η οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τα λεγόμενα όλων των φορέων εξουσίας, βρίσκεται σε δραματική κατάσταση και η φτώχεια εξαπλώνεται σε ολοένα μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, θα έπρεπε να γίνεται συζήτηση και να λαμβάνονται μέτρα για την έξοδο των αλλοδαπών από τη χώρα, ακόμη και των νομιμοποιημένων, και όχι να αναλισκόμαστε με το θέμα της παροχής υπηκοότητος σε αυτούς. Όσο απάνθρωπο και αν ακούγεται αυτό, η αμείλικτη πραγματικότητα μάς λέει πως η χώρα μας δεν αντέχει να συντηρήσει έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό – εκτός και αν θέλουμε να τη μετατρέψουμε κι αυτήν σε αντίγραφο των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Παρά ταύτα ο κ. Σαμαράς, αν και οικονομολόγος, δεν θίγει καθόλου αυτή την παράμετρο.

Ο κ. Σαμαράς δέχεται, για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, να παίρνουν με αίτησή τους ιθαγένεια όταν ενηλικιώνονται κι εφ’ όσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό, στα δικά μου αυτιά δεν ηχεί παρά ως μία απλή μετάθεση του χρόνου κατά τον οποίο θα κορυφωθούν οι –πολυποίκιλες– συνέπειες από την παρουσία των αλλοδαπών στη χώρα μας. Τα περί «μετεχόντων της ημετέρας παιδείας» φοβούμαι πως θα αποδειχθούν ευσεβείς πόθοι, αν όχι ανέξοδα έπεα πτερόεντα.

Κατόπιν αυτών, καταλήγω στο συμπέρασμα πως η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, με όλα τα θετικά της, δεν είναι παρά ένας κυματοθραύστης απέναντι στη διαρκώς διογκούμενη αντίδραση των Ελλήνων για το επίμαχο νομοσχέδιο (ο πρώτος κυματοθραύστης· για όσους δεν ικανοποιούνται με αυτόν, υπάρχει και ο ΛΑ.Ο.Σ.). Η μεγάλη χρονική καθυστέρηση της τοποθέτησής του ενισχύει αυτήν μου την άποψη: άφησε πρώτα να δει πώς και πόσο θα αντιδρούσε ο λαός, και μετά πήρε θέση.

Και, στο τέλος-τέλος, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

Αλλά γιατί να απορούμε και να χολοσκάμε; Ο Geoffrey Papandreou είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να μας λύσει το ακανθώδες αυτό πρόβλημα, καθόσον υπήρξε ερευνητής πάνω σε προβλήματα μετανάστευσης, το 1972-73, στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Ο νοών, νοείτω…

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

4 Σχόλια to “Για το θέα θήναι η τοποθέτηση Σαμαρά επί του Μεταναστευτικού;”

 1. ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ Says:

  ΦΙΛΕ ΣΥΝΕΧΙΣΕ

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ

  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ γιατι θα παρουμε αναποδες στροφες

  • Αϊάσανθος Ίων Says:

   Σε ευχαριστώ, φίλε μου.
   Ποιος ο λόγος, όμως, να πάρουμε ανάποδες στροφές; Είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι, όχι ανεξέλεγκτες μηχανές!

   Μια και βρεθήκαμε τώρα, μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί επέλεξες το ψευδώνυμο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ; Σε ερωτώ γιατί, όπως καλά θα γνωρίζεις, υπάρχουν Μακεδόνες και «Μακεδόνες». Και οι αληθινοί Μακεδόνες, δηλαδή οι Έλληνες, δεν συνηθίζουν να διατυμπανίζουν πως είναι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Λένε απλά πως είναι Έλληνες.
   Αν δεν σου κάνει κόπο, λοιπόν, δώσε μου μία εξήγηση.

 2. Ανώνυμος Says:

  Το 1972, ο Γιωργάκης ήταν 20 χρονών. Τι είχε σπουδάσει για να κάνει τον ερευνητή; Έμαθε να ξεχωρίζει τον λαθρομετανάστη από τον εκ των υστέρων νομιμοποιηθέντα λαθρομετανάστη; Έμαθε ποιος είναι ο νόμιμος μετανάστης, ο οποίος είναι ο μόνος που δικαιούται να λέγεται «οικονομικός μετανάστης»;

  Ο Γιωργάκης είναι ελληνοποιημένος μετανάστης στην Ελλάδα, αλλά εξακολουθεί να είναι λαθρομετανάστης στην πολιτική.

  • Αϊάσανθος Ίων Says:

   Έκανε πρώτα στη Σουηδία ερευνητής επί προβλημάτων μετανάστευσης και εποίκησης, και ήρθε ύστερα εδώ να σπουδάσει πάνω μας την επιστήμη του εντεταλμένου χοιροβοσκού. Τώρα που τη σπουδάζει, λοιπόν, εφαρμόζει (επάνω μας πάλι, εννοείται) εκείνα που ερευνούσε πριν σπουδάσει.
   Αυτά, φίλε μου, είναι μεταμεταμοντέρνες μέθοδοι, τις οποίες αδυνατούμε να καταλάβουμε εμείς οι άξεστοι χοίροι.

   Δεν έχεις σωστή πληροφόρηση: πρόσφυγας είναι, όχι ελληνοποιημένος μετανάστης.

   ΥΓ. Το θέμα της αναρτήσεώς μου όμως αφορούσε τον Σαμαρά, κι εσύ πιάστηκες από πέντε αράδες που έγραψα μεταξύ σοβαρού και αστείου για τον Γιωργάκη και αγνόησες το κύριο θέμα. Έκανες φάουλ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: